Artikelindex

Door medestichter Jan-Baptist Vandepaer.

Hoe het allemaal begon!

Einde jaren veertig en begin jaren vijftig, reden we met een paar vrienden veel naar de Ere-afdeling kijken, zoals dat toen heette. Ploegen zoals den Antwerp, Beerschot, Lierse en Mechelen hadden toen onze voorkeur. Op één van die tochten, stelde Maurits Verbeeck voor om zelf een ploeg op te richten. Zodoende waren we van die lange verplaatsingen verlost. Er werd wel de voorwaarde gesteld dat ik als secretaris mee zou doen! Zo gezegd, zo gedaan en we gingen op zoek naar nog andere bestuursleden.

De stichters!

Maurits Verbeeck als voorzitter, Jan-Baptist Vandepaer als secretaris, Louis Verboven als penningmeester, en verder nog August Bens, Jan Van der Vloet, Alfons Helsen, Frans Van Herck, Frans Peeters. Later sloten Evarist Mens, Louis Govaerts en Frans Smets zich ook nog aan als helpers. Wij hadden dus een bestuur en konden aan het werk. Op 20 September 1954 gingen we met het dagelijkse bestuur naar de kerkfabriek van Zammel om een voetbalterrein te huren. Ze wilden hun steentje wel bijdragen en op 23 September werd een contract getekend voor een terrein gelegen aan de huidige Herderstraat, en dit voor een huurprijs van 400 Fr. per jaar en een termijn van 9 jaar.

Aansluiting bij de bond!

Op 4 November 1954 deden we een aanvraag tot aansluiting bij de bond. Op 13 November kregen we bericht, om 250 Fr. aansluitingskosten te betalen. Daarbovenop moest er nog eens 528.80 Fr. bijgestort worden, als we wilden starten onder de naam St. Dympna F.C. Zammel. Deze 528.80 Fr. was een nog openstaande schuld van een club die in 1947 van de bondslijsten werd geschrapt. Ook moest er een contract, gebruiksvoorwaarden van het terrein, een huishoudelijk reglement en de gemeenschappelijke zetel van onze club opgestuurd worden. Alles werd in orde gebracht en op 25 Februari 1955 werden we officieel aangesloten.
Op 18 Mei 2005 krijgen we voor ons vijftigjarige bestaan, de machtiging van het paleis voor het dragen van de titel Koninklijke.

Op zoek naar spelers!

Na diegenen die we reeds in Zammel vonden, kwamen we op 5 Juli 1955 tot een akkoord met V.C. Westerlo, om een 20-tal spelers definitief over te nemen voor de som van 8000 Fr. Deze spelers waren vooral woonachtig te Zammel. Leon Van Kerckhoven kregen we echter niet, ook al had die nooit een kaart getekend voor Westerlo. Hij tekende voor Zammel, de kaart kwam later terug met de vermelding: “ongeldig, aangesloten bij Westerlo wegens de aldaar gespeelde wedstrijden”. Ik schreef terug naar de bond en Van Gheem, de afgevaardigde van de provincie Antwerpen. Daarop kregen we het volgende bericht terug: “De speler in kwestie heeft nooit een kaart getekend en is vrij om een kaart te tekenen voor een club naar keuze”. Hij tekende dan voor Zammel, maar we hebben hem wel meer moeten betalen bij Westerlo dan al de andere tezamen, al was hij ook een Zammelaar. Maurits Verbeeck huurde van Verbroedering Geel nog twee oude vedetten, Albert en Leopold Cruysberghs voor één jaar. We hadden nu een goede ploeg en een ploeg reserven erbij om te starten in het seizoen 1955/56. Het volgende seizoen kregen we Albert en Leopold definitief voor 2000 Fr.